Indiferent ca ai un acvariu de apa dulce sau unul de apa sarata, este esential sa mentii parametrii bio-chimici ai apei la cote optime. Totusi, acest lucru este cu atat mai important in cazul acvariilor cu apa sarata. De ce? Deoarece vietuitoarele dintr0un astfel de ecosistem sunt mult mai susceptibile la a dezvolta boli din cauza fluctuatiilor de parametri ai apei de acvariu. Iar daca te intebi care sunt acesti parametri, iti spunem in continuare
Cei mai importanti parametri ai apei de acvariu
Acvaristii cu experienta atat in acvariile dulci, cat si in cele sarate spun ca exist 9 parametri de baza ai apei de acvariu. Pe acestia este necesar sa ii tii sub control cu orice chip. Cum? Cu ajutorul unor teste de calitate pentru acvariu, desigur. Asadar, iata care sunt acesti parametri:
- Alcalinitatea. Aceasta masoara nivelul de bicarbonat din apa. Se mai numeste si „duritatea” apei si impacteaza pH-ul. Pentru un acvariu de apa sarata, alcalinitatea corecta este intre 8-12 dkh. Stabilitatea este foarte importanta. Indiferent ca ai nevoie sa cresti sau sa scazi nivelul de alcalinitate al apei, fa-o cat de treptat poti.
- Nivelurile de amoniac. Acestea sunt practic deseuri toxice in apa de acvariu. De aceea, este foarte important sa masori nivelul de amoniac constat. Bineinteles, daca este prea mare trebuie sa iei masuri cat mai rapid. Nivelul ideal de amoniac intr-un acvariu sarat este zero (sau cat mai aproape de zero).
- Nivelul de calciu. In mod ideal, pentru un acvariu sarat trebuie sa fie de 400 ppm (parti per milion).
- Nivelul de nitrati. Trebuie sa fie cat mai scazut posibil, preferabil spre zero.
- Nivelul de nitriti. Acest nivel ar trebui sa fie zero sau cat mai apropiat de zero.
- Nivelul de pH. Pentru un acvariu de apa sarata, ar trebui sa fie intre 8.1 si 8.4.
- Nivelul de fosfati. In mod corect, trebuie sa fie sub 0.2 ppm.
- Salinitatea apei. Se masoara folosind gravitatea apei, iar pentru un acvariu cu apa sarata ar trebui sa fie de 1.025.
- Temperatura apei. Pentru un acvariu sarat, ar trebui sa fie intre 22-29 grade Celsius, in functie de speciile de vietuitoare si plante gazduite.
Succes!
Adauga Comentariu