De multe ori, acvaristii fara prea multa experienta se intreaba daca acvariul lor are nevoie de o pompa sau nu. Adevarul este ca nu orice acvariu are nevoie de una. Pompa de acvariu este necesara in anumite situatii doar. Care sunt aceste situatii?
Cand ai nevoie de o pompa de acvariu?
Un acvariu matur, bine echilibrat, care a trecut prin ciclurile initale cu succes, nu are nevoie de o pompa. Acest caz fericit apare atunci cand spatiul acvariului este in perfect echilibru cu numarul de locuitori si cu numarul de plante. Cu alte cuvinte, atunci cand acvariul nu este suprapopulat cu pesti si supraincarcat cu plante vii. Cand exista acest echilibru, plantele produc exact atat oxigen cat are nevoie acel ecosistem. Daca ai ajuns in acest punct cu acvariul tau, te felicitam.
Totusi, nu intotdeauna este usor de pastrat acest echilibru. Se poate intampla sa adaugi mai multi pesti sau mai multe plante decat sustine capacitatea acvariului. Ori se poate intampla ca temperatura apei sa creasca si implicit sa scada nivelul de oxigen. De asemenea, medicatia adaugata in apa face ca nivelul de oxigen sa scada. In toate aceste cazuri, da, chiar ai nevoie de o pompa de acvariu.
Este important sa facem diferenta intre pompele de acvariu si asa-numitele aeratoare, care doar ridica aerul la suprafata. De asemenea, este important sa faci distinctia, de exemplu, intre o pompa cu diafragma si un compresor pentru acvariu. Daca acesti termeni nu iti sunt foarte familiari, inseamna ca ai nevoie de sfatul unui specialist in acvaristica pentru a alege exact ce are nevoie acvariul tau.
Nu in ultimul rand, merita sa mentionam ca pompele de acvariu au si un avantaj estetic. Ele sunt cele responsabile de crearea bulelor caracteristice dintr-un acvariu. Asa ca, daca ai nevoie de una, nu este neaparat un dezavantaj. Poate fi chiar un avantaj major pentru modul in care va arata ecosistemul tau.
Adauga Comentariu