In mod normal, noi nu recomandam ciclarea unui acvariu cu pesti. In principiu, ciclarea unui acvariu se face atunci cand inca nu ai adaugat pestii in acvariu, iar ecosistemul este la inceputul evolutiei sale. Totusi, exista cazuri de urgenta in care ai pesti care trebuie gazduiti, insa nu ai niciun acvariu stabilizat si ciclat. In acest caz, va fi nevoie sa ciclezi un acvariu care are deja pesti in el. Cum faci acest lucru?
Ciclarea unui acvariu cu pesti
Pentru a creste sansele de reusita, ai putea adauga un starter bacterial. Acesta este o substanta cu bacterii benefice vii care se adauga in apa acvariului. O astfel de substanta ajuta la detoxifierea temporara a amoniacului din apa si la adaugarea de bacterii benefice in ecosistem.
De asemenea, va fi necesar sa faci schimburi frecvente de apa in acvariu, astfel incat sa ajuti pestii pe cat posibil sa supravietuiasca. Vei avea nevoie de kituri de testare a apei astfel incat zilnic sa verifici nivelul de amoniac, nitriti si nitrati si sa iei masurile care se impun.
Atunci cand faci schimburile de apa, este important sa fii atent la fluctuatia temperaturii si parametrilor chimici. Pestii oricum vor fi supusi constant unui stres, dar este important sa il minimizezi pe cat posibil.
Dupa cum spuneam, noi nu recomandam ciclarea unui acvariu cu pesti. Aceasta metoda trebuie folosita doar in situatii de maxima urgenta, cand nicio alta alternativa nu este posibila. Stresul indus pestilor este masiv si cel mai probabil vor supravietui doar pestii rezistenti. In schimb, incurajam varianta ciclarii unui acvariu nou, abia apoi adaugand pestii.
Ca acvaristi, datoria noastra nu este doar sa construim acvarii frumoase. Este vorba si despre a construi ecosisteme sanatoase si echilibrate, care sa gazduiasca pesti fericiti. Indiferent de nivelul de experienta al fiecarui acvarist, trebuie sa ne amintim aceste principii atunci cand dorim un acvariu cu pesti.
Adauga Comentariu