Sunt doua tipuri mari de substrat pentru acvariu: cel bogat in nutrienti si cel inert. Fiecare are proprietati diferite si este perfect pentru situatii diferite. Cum alegi cel mai bun substrat pentru acvariul tau? Afla din acest articol!
Tipuri de substrat pentru acvariu
- Substratul bogat in nutrienti
Numit si „substrat activ”, acesta tinde sa aiba pH mai mic si contribuie la reducerea duritatii apei de acvariu. De aceea, este ideal pentru acvariile cu creveti si pentru cele in care exista plante mari ce se hrandesc prin radacina. Totusi, acest tip de substrat pentru acvariu tinde sa se descompuna si sa murdareasca apa din acvariu. De asemenea, dupa unul sau doi ani se demineralizeaza si trebuie remineralizat pentru a-si mentine proprietatile benefice pentru pesti si plante.
- Substratul inert
Substratul inert, desi nu vine incarcat cu nutrienti, absoarbe foarte usor mineralele din fertilizantii de acvariu. Astfel, daca nu ai plante care se hranesc prin radacina sau creveti, il poti lasa exact asa cum e. Daca pe parcurs vei vrea sa adaugi un peste sau o planta care are nevoie de sol fertilizat, este foarte simplu sa il convertesti. De aceea, acest tip de substrat este considerat foarte versatil si este dedicat celor care nu sunt siguri ca vor pastra configuratia actuala a acvariului pentru o perioada mai lunga.
Cum alegi cel mai bun substrat pentru acvariul tau?
In principiu, orice tip de substrat este bun, atat timp cat indeplineste cerintele plantelor si vietuitoarelor din acel acvariu. Fie ca iei un substrat activ, fie ca iei un substrat pasiv, important este sa il fertilizezi atunci cand este necesar. De asemenea, nu uita sa folosesti teste pentru apa in mod regulat, pentru a te asigura ca pestii tai sunt in siguranta.
Iti dorim sa te bucuri de acvariul tau! Suntem aici daca ai si alte intrebari sau nelamuriri!
Adauga Comentariu