Fiecare fiinta vie si fiecare planta are o denumire stiintifica, de cele mai multe ori in limba latina. Te-ai intrebat vreodata ce inseamna denumirile stiintifice ale pestilor de acvariu? Afla totul despre denumirea pestilor din acest articol!
Denumirea pestilor – ce inseamna fiecare?
Vom analiza denumirile celor mai populari pesti, astfel incat sa intelegi mai bine ce ascunde denumirea fiecarui peste de acvariu:
- pestii Tanichthys – tan vine de la Tan Kan Fei, descoperitorul lor; iar ichthys in limba greaca inseamna „peste”.
- pestii Albonubes – albo este cuvantul latin pentru „alb”, iar nubes este cuvantul latin pentru „nori”.
- pestele Neon Tetra – Paracheirodon innesi – para inseamna „referitor la”; cheirodon inseamna „gen similar”; Innesi – se refera la ihtiologul american William T. Innes. Asadar, denumirea acestui peste semnifica „peste asemanator cu pestii lui Innesi”.
- pestii Geophagus steindachneri – geo este cuvantul din greaca veche pentru „pamant”; phagus este cuvantul din greaca veche pentru „a manca”; steindachneri se refera la biologul austriac Franz Steindachner; asadar, acestia sunt „pestii care mananca pamant descoperiti de Steindachner”.
- pestii Puntigrus tetrazona – punti este un cuvant bengalez pentru a desemna ciprinidele mici; tigrus face referire la dungile ca de tigru ale acestui peste; tetra este cuvantul din greaca veche pentru cifra 4; zona este cuvantul din greaca veche pentru „zona, suprafata”; asadar, acestia sunt „pestii mici cu 4 dungi ca de tigru”;
- pestii Corydoras aeneus – cory deriva din limba greaca si inseamna „casca”; doras provine tot din greaca si inseamna „piele sub care se ascunde un animal”; aeneus in latina inseamna „bronz”, facand referire la culoarea acestui peste; asadar, acesta este „pestele cu piele gri ca o casca sub care se ascunde”.
Interesante denumiri, nu? Iata inca cateva cuvinte folosite in denumirile pestilor si semnificatia lor:
multi = mai multe, mai multi,
australis = din emisfera sudica,
macro = mare,
borealis = din emisfera nordica,
micro = mic,
pseudo = fals,
fasciatus = cu dungi,
cephalus = cap,
striatus = dungat,
caudo = coada,
linneatus = cu linii,
pinnus = fin,
maculatus = cu pete,
longi = lung,
punctatus = cu puncte,
brevi = scurt,
pulcher = frumos,
rostrum = bot, cioc.
Acum, poti afla singur ce inseamna denumirea pestilor tai si cu ce alte specii sunt inruditi!
Adauga Comentariu