De multe ori, chiar si acvaristii cu experienta sunt nedumeriti in fata clasificarii si numelor plantelor de acvariu. De exemplu, distinctia dintre plante epifite vs. reofite induce pe multi in eroare. De aceea, astazi te invatam cum sa distingi intre ele aceste doua tipuri de plante de acvariu.
Epifite vs. reofite de acvariu
Termenul „epifite” descrie acele plante de acvariu care au rizomi si se ataseaza de suprafetele precum rocile sau lemnul din acvariu. Bucephalandra, feriga Java sau Anubias sunt doar cateva exemple de plante incadrate la categoria epifite de acvariu.
Totusi, aceasta incadrare nu este in totalitate corecta. Din punct de vedere stiintific, aceste 3 plante sunt de fapt mai apropiate de tipul reofitelor decat de epifite. Asadar, majoritatea acvaristilor le incadreaza gresit.
Reofitele sunt plante acvatice care traiesc in apele repezi, cu flux mare, acolo unde putine vietuitoare rezista. Plantele reofite o duc foarte bine intr-un acvariu deoarece ele sunt obisnuite genetic sa se adapteze rapid la orice mediu. De aceea, ar fi mai corect ca plantele de mai sus sa fie incluse in randul reofitelor. In mediul lor natural, acele plante traiesc in ape curgatoare repezi.
OK, am inteles asadar ce sunt reofitele. Am inteles ca cele 3 plante luate ca exemplu nu sunt epifite, ci mai degraba e corect sa le incadram la reofite. A ramas insa intrebarea: atunci care plante sunt epifite cu adevarat?
Asadar, epifitele sunt plante care au nevoie de o gazda pe care sa creasca. Ele pot fi atat plante terestre, cat si acvatice. Cateva exemple corecte de epifite sunt: muschii si algele. Nu de putine ori, epifitele pot deveni invazive intr-un mediu. Daca se ataseaza pe o alta planta, ii pot taia acesteia accesul la resurse, monopolizand hranirea.
Speram ca acest articol ti-a raspuns intrebarilor referitoare la chestiunea epifite vs. reofite. Te asteptam pe magazinacvaristica.ro pentru orice ai nevoie!
Adauga Comentariu