Dupa o iarna lunga, iazul tau merita putina atentie si ingrijire. Astfel, va continua sa iti aduca aceeasi bucurie ca si anul trecut. Iti lasam mai jos lista cu ce ai de facut pentru ca iazul tau sa revina la viata, mai frumos ca oricand!
Mentenanta de primavara a iazului
Iata ce ai de facut pentru „a trezi” iazul in fiecare primavara:
- Inspecteaza vizual marginile si fundul iazului. Daca s-au deplasat roci sau anumite elemente, asigura-te ca le prinzi la loc temeinic. Acest pas este deosebit de important daca iazul tau are un izvor sau o cascada.
- Inspecteaza tevile si filtrele. Uita-te dupa crapaturi sau elemente uzate.
- Asigura-te ca in pompele si filtrele tale nu exista blocaje cauzate de materie moarta.
- Daca este necesar, inlocuieste filtrele.
- Daca ai un sterilizator UV in iaz, asigura-te ca acesta functioneaza in parametrii normali.
- Verifica fiecare cot si fiecare coltisor pentru a te asigura ca u exista scurgeri. Toate sigiliile tevilor trebuie sa fie intacte si curate.
- Becurile UV trebuie inlocuite in fiecare primavara, chiar daca functioneaza. In timp, acestea isi pierd puterea si te poti trezi ca in mijlocul verii nu-ti ofera suficienta putere. Adica exact cand ai nevoie mai mare de ele. De aceea, este indicat sa le schimbi tot timpul primavara, indiferent ca mai functioneaza sau nu.
- Curata reziduurile de pe fundul iazului, dar nu prea mult! Nu vrei sa distrugi echilibrul biologic. De fapt, daca aduni resturile de materie moarta si curati bine tevile si filtrele, ar trebui sa fie in regula. Nu uita ca pestilor nu le place un mediu chiar aseptic. Nu te apuca sa dezinfectezi prea mult, vei afecta echilibrul iazului.
- Totusi, daca pui apa in iaz, iar apa se innegreste, inseamna ca ceva nu este in regula si trebuie sa scoti apa si sa curati inca o data, mai atent, iazul.
Speram sa te ajute aceste sfaturi pentru mentenanta de primavara a iazului.
Adauga Comentariu