Atunci cand detinem un acvariu cu pesti, am invatat ca trebuie sa avem grija cum hranim pestii, ce temperatura trebuie sa aiba apa, cum trebuie sa curatam acvariul, ce accesorii sa punem, cum sa combinam speciile de pesti inauntrul acvariului, ce sa facem daca se imbolnavesc pestii. Acum trebuie sa invatam ce tipuri de asternuturi pentru acvariu sa punem inauntru, pentru ca nu orice fel de sol va fi potrivit pentru pesti. Ca regula, trebuie sa oferim un mediu cat mai apropiat mediului pe care pestisorii l-ar intalni in mod normal in natura.
Trebuie sa intelegem ca solul pentru acvariu, la fel ca orice alt element pe care il adaugam in acvariu, nu are doar un rol decorativ, ci reprezinta un filtru natural foarte puternic, de neinlocuit cu altceva. De asemenea, solul are rolul inradacinarii si hranirii plantelor pe care pestisorii nostri le vor manca ulterior. Asadar, trebuie sa fie un sol bun pentru intretinerea plantelor. Calitatea solului ales este un factor esential pentru echilibrul acvariului.
Exista mai multe tipuri de sol pe care le vom expune in cele ce urmeaza, cu avantaje si dezavantaje:
Solul pictat
Acest tip de sol nu este poros, ceea ce inseamna ca are o suprafata minima de utilizat pentru a coloniza bacteriile benefice.
Pamantul obisnuit
Acesta se asaza intr-un strat subtire, ceea ce reduce semnificativ eficienta acestuia.
Grundul alb
Acesta este neutru in majoritatea cazurilor, ceea ce inseamna ca va creste duritatea apei. O duritate a apei ridicata inseamna ca va afecta grav viata plantelor si a pestilor din acvariu.
Solul alb
Daca are origine naturala, cel mai probabil din marmura rotunjita, atunci va fi perfect solubil cu acizii organici si va mari duritatea apei. Prin urmare, acest sol poate fi utilizat doar pentru pesti rezistenti la apa dura.
Asadar, atunci cand vorbim de tipuri de asternuturi pentru acvariu, toate au avantaje, dar si dezavantaje. Noi recomandam sa folositi soluri cu granulatie mica pentru pestii mici. Pentru pestii mari sa alegeti soluri cu granulatie mare sau mixta.
Adauga Comentariu