Pestii lasa deseurile organice in acelasi mediu in care rtaiesc, respira si mananca. De aceea, filtrarea apei din acvariu are o importanta critica. Afla tot ce trebuie sa stii despre filtrarea apei din acvariu din acest articol!
Tot ce trebuie sa stii despre filtrarea apei din acvariu
Exista stadii in ceea ce priveste filtrarea apei din acvariu: stadiu mecanic, stadiul chimic si stadiul biologic.
Stadiul mecanic:
- Filtrul de acvariu indeparteaza deseurile organice solide si alte particule din apa. Acest prim stadiu de filtrare determina claritatea apei din acvariu. Cu cat filtrul este mai fin, cu atat indeparteaza mai bine toate particulele de mici dimensiuni, insa trebuie inlocuit mai des. Un filtru mai putin fin indeparteaza mai putine particule, insa trebuie schimbat sau curatat mai rar.
Stadiul mecanic:
- Filtrul absoarbe substantele care polueaza apa. Indeparteaza nuanta galbuie sau verzuie pe care apa din acvariile mature o poate avea. Filtrul trebuie schimbat atunci cand ajunge la saturatie.
Stadiul biologic:
- Filtrul converteste amoniacul toxic in nitriti, apoi transforma nitritii in nitrati prin oxidare. Astfel, apa din acvariu ramane curata, iar bacteriile benefice au loc sa se desfasoare.
Alegerea filtrului corect pentru acvariul tau depinde de dimensiunea ecosistemului, de tipurile de pesti pe care ii gazduiesti, de obiceiurile lor de hranire, de cantitatea de hrana pe care le-o oferi si de frecventa cu care ingrijesti acvariul.
Atentie, insa! Nu intotdeauna este corect sa alegi filtrul doar dupa dimensiunea acvariului. De exemplu, un acvariu de 200 de litri care adaposteste unul sau doi pesti pradatori mari are alte necesitati de filtrare decat un acvariu de 200 de litri care gazduieste un banc de pesti mici. De ce? Pentru ca 2 pesti mari lasa in apa mai multe deseuri decat un banc de pesti mici. De aceea, trebuie sa ai in vedere intreg ecosistemul atunci cand alegi un filtru pentru acvariu.
Ai si alte intrebari referitoare la filtrele de acvariu?
Adauga Comentariu