Ce este ph-ul apei din acvariu, cum il masuram si cum impacteaza el sanatatea pestilor tai? Afla totul despre pH din acest articol!
pH-ul apei din acvariu
Termenul pH vine de la Power of Hydrogen, „puterea hidrogenului” in limba engleza. Practic, pH-ul masoara cantitatea de ioni de hidrogen din lichide si ne ajuta sa aflam daca acel lichid este acid sau bazic. Pe o scala de la 0 la 14, lichidele cu valoarea pH-ului sub 7 sunt lichide acide (de exemplu, sucul de portocale sau otetul). Lichidele cu valoarea pH-ului peste 7 sunt bazice (ceaiul verde, de exemplu). Un pH neutru are valoarea 7.
Cat trebuie sa fie pH-ul apei din acvariu?
Cei mai multi pesti de acvariu traiesc fara probleme in apa cu pH cuprins intre 6.5 si 8. Nu trebuie sa iti faci prea multe griji din aceasta cauza, in afara cazului in care detii specii rare de pesti din America de Sud (care au nevoie de un pH mai redus) sau ciclide africane (care prefera un pH mai ridicat).
Cum masori pH-ul apei de acvariu?
pH-ul apei din acvariu se masoara cu teste pentru apa de acvariu. Un astfel de test ar trebui folosit in mod regulat, ca parte a activitatii de intretinere a acvariului tau.
Boli ale pestilor cauzate de pH-ul apei de acvariu
Un pH deficitar al apei de acvariu conduce la boli ale pestilor. Simptomele pestilor care traiesc in apa cu pH prea acidic sau prea bazic pentru nevoile lor sunt: letargia, inotul haotic, respiratia rapida, comportamente neobisnuite. Fii atent la orice schimbare a comportamentului pestilor pentru a putea lua masuri din timp!
Cum modifici pH-ul apei de acvariu?
Daca ai nevoie sa scazi pH-ul, apeleaza la metoda schimbarii treptate a apei de acvariu. Daca trebuie sa cresti nivelul pH-ului, iti recomandam sa pui in acvariu corali sfaramati, care se vor dizolva si vor creste nivelul pH-ului din apa de acvariu.
Adauga Comentariu