Ce este KH-ul apei din acvariu? Cum influenteaza acest indice ecosistemul in care traiesc pestisorii tai? Cum il masori si cum il aduci in parametrii potriviti? Afla totul despre KH in acest articol!
KH-ul apei din acvariu
Termenul KH vine din limba engleza, de la Carbonate Hardness. Practic, se refera la cantitatea de carbonati sau bicarbonati din apa de acvariu. Carbonatii acestia din apa de acvariu ajuta la pastrarea stabila a tuturor indicilor chimici din acvariu. De exemplu, daca indicele KH al apei este bun, dar pH-ul scade sau creste brusc, carbonatii din apa vor preveni schimbarea brusca a calitatii apei si imbolnavirea pestilor.
Prin contrast, daca apa din acvariu are un indice KH prost si sufera o schimbare brusca a nivelului de pH, atunci apa isi va schimba brusc calitatile chimice si pestii vor fi pusi in pericol.
Cum se masoara KH-ul apei de acvariu?
KH-ul apei din acvariu se masoara in dKH (grade KH). Un acvariu echilibrat are intre 4 si 8 dKH. Cum masori KH-ul? Cu teste pentru apa de acvariu, bineinteles. Iti recomandam sa folosesti un astfel de test la intervale regulate de timp, ca parte a mentenantei perioadice a acvariului tau.
Cum modifici KH-ul din apa de acvariu?
Daca ai nevoie sa cresti valoarea KH-ului din acvariu, iti recomandam sa pui corali sfaramati in acvariu. Acestia se vor descompune treptat si vor creste valoarea KH-ului din apa de acvariu.
Daca vrei sa scazi valoarea KH-ului, iti recomandam sa apelezi la tehnica schimbarii graduale a apei de acvariu.
KH-ul si pH-ul apei din acvariu sunt cei mai importanti factori pe care trebuie sa ii ai in vedere pentru sanatatea ecosistemului din acvariul tau. De asemenea, iti recomandam sa tii un ochi si pe factorul GH al apei de acvariu, care masoara cantitatea de ioni de calciu si magneziu din apa (General Hardness).
Adauga Comentariu