Viermii nematozi, numiti si viermi rotunzi de acvariu, pot avea cicluri de viata directe sau indirecte. Cei cu un ciclu de viata direct pot fi transmisi direct de la un peste la altul atunci cand pestele consuma oua sau larve de nematozi.
Viermi rotunzi nematozi in acvariu
Viermii rotunzi nematozi cu cicluri de viata indirect au nevoie de o gazda secundara cum ar fi un nevertebrat sau un alt peste pentru a-si completa ciclul de viata inainte sa devina iarasi infectiosi.
Viermii rotunzi pot fi greu de diagnosticat, in mare parte pentru ca simptomele sunt aceleasi ca la alti paraziti de acvariu.
Cum iti dai seama daca ai viermi rotunzi in acvariu? Simptomele cele mai comune sunt:
- hemoragia la pesti,
- pesti balonati, umflati in abdomen,
- slabirea brusca si fara motiv a pestilor,
- chisturi sau umflaturi crescute pe corpul pestilor,
- iesirea viermelui prin anusul pestelui,
- fecale de culoare alba (desi acest simptom poate fi provocat si de parazitul Hexamita).
Tratamentele eficiente sunt cele bazate pe levamisol sau metronidazol. Aceste tratamente sunt eficiente in special cand sunt administrate pestelui prin intermediul hranei.
Antibioticele pe baza de nitrofurazon sau eritromicina sunt si ele indicate in cazul acestor infestatii, deoarece previn infectiile secundare cu bacterii la pestii de acvariu.
Ca de obicei, va sfatuim sa cititi cu atentie prospectul oricarui medicament pentru pesti si sa il administrati exact asa cum va recomanda medicul veterinar sau specialistii in acvaristica. De asemenea, nu uitati ca in apa de acvariu nu trebuie amestecate mai multe medicamente in acelasi timp.
Nu in ultimul rand, nu uitati ca o apa de acvariu curata si corect ingrijita previne aparitia parazitilor. Parazitii de acvariu, inclusiv acesti viermi rotunzi, se dezvolta in acvariile care nu au apa curatata la timp. Verificati tot timpul filtrele de acvariu. Efectuati mentenanta acvariului la timp si corect tot timpul.
Adauga Comentariu