Acvaristii adora sa devina creativi atunci cand aleg decoratiuni de acvariu. Totusi, ce materiale poti alege fara frica de a influneta negativ calitatea apei? Iata cateva aspecte de care ar fi bine sa tii cont!
- Evita metalul cu orice pret. Faptul ca metalul va rugini in apa nu este cea mai mare problema. Adevaratele probleme apar atunci cand incepe sa elibereze compusi chimici in apa acvariului. De asemenea, sa nu uitam nici ca metalul este un bun conductor de electricitate. Asadar, riscurile pentru acvariului tau sunt prea insemnate pentru a merita sa incerci sa folosesti decoratiuni din metal. Iar daca te gandesti ca poti sa vopsesti metalul si rezolvi problema, nu e chiar asa. Vopseaua se va duce in timp in apa, astfel incat procesul de coroziune va aparea oricum, mai devreme sau mai tarziu. De asemenea, vopseaua in sine poate fi toxica pentru apa de acvariu.
- Decoratiunile din materiale naturale si organice sunt cu plus si cu minus in acelasi timp. Unele se vor descompune in apa. Altele au puterea de a schimba pH-ul si duritatea apei. Altele pot aduce bacterii nedorite in acvariu. Altele pot fi sigure pentru utilizare. In orice caz, iti recomandam sa eviti scoicile de pe plaja, lemnele din padure, rocile si mineralele gasite in drumetie etc. pentru a evita contaminarile acvariului cu pesticide, chimicale etc.
- Decoratiunile din sticla, ceramica, plastic si cauciuc sunt in general sigure. Ai grija la vopselele folosite in realizarea lor. Cel mai sigur este sa nu improvizezi, ci sa achizitionezi decoratiuni de acvariu realizate special pentru a fi folosite in ecosistemele acvatice. Astfel, nu vei risca contaminarea acvariului cu chimicale, bacterii, pesticide etc.
Acest lucru nu inseamna ca nu incurajam creativitatea. Dimpotriva. Fii cat poti tu de creativ cu acvariul tau, insa tine cont de aspectele de mai sus. Succes!
Adauga Comentariu